Angst om verlaten te worden (scheidingsangst)

scheidingsangstRond de leeftijd van 8 maanden kun je gaan merken dat je kindje protesteert wanneer jij haar alleen laat, ook al is het maar voor eventjes. Of je kindje wil dat jij voor haar zorgt en protesteert wanneer iemand anders haar helpt. ook zal ze protesteren wanneer ze naar bed toe moet (ze weet dan dat ze van jou gescheiden wordt). Je kindje reageert met een lichte angst op de scheiding van jou. Deze scheidingsangst kan ook behoorlijk heftig zijn.


Waar komt deze angst zo plotseling vandaan?

Rond de 8 maanden is de band met moeder behoorlijk stevig geworden. Jij bent heel belangrijk voor je kindje geworden, zo belangrijk dat het angst oproept wanneer jij de kamer uitloopt. Wat het extra moeilijk maakt voor kleintjes op deze leeftijd is dat ze denken dat mensen (en voorwerpen) niet meer bestaan als je ze niet meer ziet. Dat wil dus zeggen dat als je kleintje jou ziet weglopen hij denkt dat jij voorgoed en voor altijd weg gaat en nooit meer terugkomt. Dit primitieve denken hoort bij deze leeftijd 6-20 maanden, en roept sterke angstgevoelens op. Pas na vele vele ervaringen dat moeder keer op keer op keer terugkomt zal na verloop van tijd de scheidingsangst gaan afnemen.

Wat kan je doen tegen scheidingsangst?
Als je merkt dat je kleintje steeds begint te huilen wanneer hij jou niet meer ziet weet je dat de periode van scheiding of verlatingsangst is begonnen. Het kan maanden duren, maar het gaat ook weer over.

kiekeboe papaKleinOm met scheidingsangst te leren omgaan is veel oefenen met spelletjes van verstoppen, zoeken en vinden. Begin eenvoudig. Leg een speeltje waar hij mee aan het spelen is, weg onder een doek. Hij mag het zelfs zien waar jij het verstopt. Laat het hem zoeken en vinden. Hierdoor leert hij dat wat weg is ook weer gevonden kan worden. Speel zo vaak mogelijk Kiekeboe spelletjes.
Of loop overdag af en toe naar een andere kamer en praat tegen je kindje zodat hij je hoort maar jou niet kan zien.


Wat kan je nog meer doen:

  • Minimaliseer scheiding zoveel mogelijk en  neem je baby mee als hij angstig is
  • Overdag veel knuffelen
  • Reageer snel wanneer je kindje ‘s nachts roept of huilt
  • Vaak Kiekeboe spelletjes of verstop-spelletjes met spulletjes doen

mama kiekeboeDoor deze belangrijke zoek en vind experimenten leert een baby hoe de wereld van dingen en mensen in elkaar zit. Hij leert dat als jij uit beeld bent, jij niet voorgoed bent verdwenen. Dat dingen blijven bestaan ook al zie je ze niet. Dit is een enorme stap in zijn mentale ontwikkeling. Onze kleine oefent hiermee het rationeel denken waardoor zijn angst voor scheiding en magische verdwijningen vermindert.

Het concept dat baby’s nog niet weten dat objecten (en mensen) permanent bestaan heeft in de ontwikkelingspsychologie de naam objectpermanentie en persoonspermanentie. zie een interessant filmpje over de object-permanentie.  Klik hier voor het filmpje

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: