Verwennen

Verwennen, Bederven, altijd je zin krijgen
verwend bederven verwennen
Verwennen is een opvoedingsstijl. In deze opvoedingsstijl leert een kind niet, om haar wens uit te stellen. Zij krijgt altijd meteen haar ‘zinnetje’. Verwennen vormt een risico. Een verwend kind is snel gefrustreerd en boos omdat zij niet meteen krijgt wat ze wil. Dit gedrag geeft haar later heel veel problemen.

Jonge baby’s kun je nog niet verwennen.
een baby kun je niet verwennen en hem moet je de eerste maanden zelfs direct geven wat hij nodig heeft. Hierdoor krijgt hij een basisvertrouwen in jou en in de wereld.
Vanaf ongeveer 9 maanden kan je beginnen met niet meer direct te reageren op elk huiltje. Langzaam aan kun je jou kindje iets langer laten wachten, zeg bijvoorbeeld mama, komt zo. Hiermee leer je jou kindje beetje voor beetje omgaan met het uitstellen van zijn wensen. Kijk wat hij voor zijn leeftijd aankan, ben niet te streng. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker en beter wanneer je kindje de taal gaat begrijpen.

Waarom ouders verwennen?
Ouders die zelf weinig hebben gehad in hun jeugd, vooral op emotioneel gebied, geven vaak toe aan hun kind. Vanuit een gevoel van gemak. Ze kiezen de weg van de minste weerstand en gaan conflicten uit de weg. Over-toegevende ouders kunnen een gevoel krijgen zelf nog zo veel te moeten inhalen. Van daaruit geven zij hun kind veel. Te veel snoep, te veel speelgoed en spulletjes, maar te weinig grenzen.  Ze weten niet wanneer het genoeg is.
Ook zijn er ouders die moeite hebben met de gevoelens van hun kind. Gevoelens als Jaloezie, onrust en angst daar kunnen ze niet tegen. Bang voor de boosheid geven ze vaak toe en stellen geen grenzen aan het gedrag van hun kind.

Wat kan een kind?
Voor kinderen tot 3 jaar is het nog erg moeilijk  om hun drift te bedwingen. Een kind van deze leeftijd heeft nog onvoldoende wapens tegen deze sterke driften. Al spreekt onze kleine al aardig, hij begrijpt het woordje NEE nog niet. Het ligt niet aan intelligentie of ook niet aan koppigheid. Zijn wensen zijn op deze leeftijd zo erg sterk dat NEE tegen zichzelf zeggen gewoon niet werkt. Hij is nog niet in staat zijn impulsen zelfstandig te blokkeren.

Leren uitstellen van de bevrediging
Een kind (+ 3 jaar) dat niet geleerd heeft om soms even te wachten alvorens zijn wens te bevredigen krijgt de eigenschap dat hij driftig wordt wanneer hij moet wachten. Deze kinderen kunnen het uitstellen niet verdragen. De omgeving eist van een kind dat hij leert zijn drift te beheersen. Dit betekend dat hij tegen zichzelf moet ingaan. Hij moet iets doen om het uitstellen van de bevrediging te kunnen verdragen. Daarvoor zijn verschillende manieren:

1. het uitstellen van de bevrediging, dus; niet nu, wel straks
2. kunnen accepteren van een gedeeltelijke bevrediging; niet alles, wel een klein deel
3. de bevrediging vervangen door iets anders; geen snoepje, wel samen iets leuks doen
Oefening zorgt voor Wilskracht en impulsbeheersing  (Een slechte impulsbeheersing komt voor bij angst- en paniekstoornissen, eetstoornissen, relationele problemen en verslavings gevoeligheid).

Wie niet meteen zijn begeerte volgt, krijgt veel succes
De psycholoog W. Michel deed een wereldberoemd geworden onderzoek met een ongewone uitkomst. Een kleuter van 4 jaar liet hij in een kamer alleen aan tafel zitten met een marshmallow op een bordje. De kleuters kregen een lastige vraag: “Of je snoept de ene marshmallow meteen op of je wacht even en krijg als ik terugkom er nog een marshmallow bij!”.

Mischel kwam door het experiment tot de conclusie dat het kunnen uitstellen van genot een buitengewoon krachtig middel is om gelukkig te worden. Kinderen met een groot vermogen om hun wens uit te stellen blijken later succesvol in het leven.
ofwel: door  iets op te geven op de korte termijn ben je in staat om op lange termijn een groot doel te bereiken.

Bekijk de grappige marshmallow testje

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: