3 Baby

Van levensbelang

Baby 1 maandHet allerbelangrijkste wat in het eerste jaar moet  plaatsvinden is dat je baby zich veilig gaat voelen. Zonder een veilige band met jou kan je baby niet overleven. Net als bij de bouw van een sterk huis, is het van allergrootst belang dat het fundament goed is, anders stort het huis in. Een veilige affectieve band tussen jou en je baby is een fundament en geeft bescherming, emotionele veiligheid en geborgenheid. Je baby ervaart dat het fijn is om geboren te zijn, dat de wereld een fijne plaats is om te zijn.

Hoe creëer ik die band
Als je baby huilt, meteen troosten, dit is het aller belangrijkste.
Een baby is helemaal afhankelijk van jou, ze kan nog niets zelf. Ze kan alleen maar aangeven (door te huilen) dat ze zich erg onprettig voelt of angstig is. Als opvoeder is het je belangrijkste taak je kind te geven wat nodig is. Je moet in staat zijn (of dit op korte termijn willen leren) om de emotionele nabijheids-behoefte van je baby te herkennen en hierop in te gaan.

Hoe werkt het?
Baby’s hebben een enorme honger want ze groeien snel. Honger is een ondraaglijk gevoel wat veel spanning veroorzaakt. Door deze spanning zal de baby gaan huilen. De ouder reageert meteen op het huilen en voedt de baby. Wanneer de spanning van het hongergevoel is weggenomen, voelt de zuigeling zich ontspannen en plezierig. Je Baby leert door vele vele herhalingen dat jij zijn spanning kan wegnemen. Dit zal de basis worden van een sterke band tussen jullie. In je baby’s brein wordt de koppeling gelegd tussen jou aanwezigheid, en het wegnemen van de ondraaglijke spanning. Je kleintje gaat jou ‘zien’ als de magische spanning-oplosser. Jij bent het die ontspanning geeft waardoor hij plezier heeft in het contact met jou.

Verwennen en afhankelijkheid
Het is een onterechte angst dat je een baby verwent wanneer je meteen reageert op het huilen.
Een baby kan je nog niet verwennen, daarvoor is zijn brein nog veel te klein. De baby kan niet bedenken;  ik ga huilen want dan komt moeder. Een baby reageert helemaal instinctief vanuit honger, spanning en angst. Het is erg belangrijk om meteen op het huilen te reageren.

Depressie, angst, ADHD
Als de opvoeder niet of veel te laat op het huilen van een baby reageert, zal er een onveilige hechting ontstaan. Een verstoorde band zorgt voor emotionele problemen. Deze onveilig gehechte kinderen groeien op in twijfel en angst. Stoornissen en ziekten die hiermee in verband worden gebracht zijn relatieproblemen, aandacht- en leerstoornissen (ADHD) verslavingsproblematiek, depressiviteit, angst- en stemmingsstoornissen. Ook psychische problematieken, zoals borderline, anorexia en automutilatie houden verband  met een vroegere hechtingsstoornis.

Het mooiste wat er is
Een veilige affectieve band met een vaste opvoeder biedt de baby bescherming, emotionele veiligheid en geborgenheid. In het begin sta je 24 uur voor je kindje klaar, en reageer je steeds weer op het huilen, het is veeleisend en zwaar. Weet je, deze fase is tijdelijk, als het fundament klaar is krijg je er veel voor terug. Je kindje zal ondervinden dat het fijn is om geboren te zijn, dat het fijn is om een kind van jou te zijn. Deze manier is zo veel meer dan gewoon opvoeden. Hiermee geef jij het hoogste aan je kindje wat je hebt, namelijk jezelf…

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: