Babyblues of depressief?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 10% van de moeders na de geboorte een depressie krijgen. Meestal binnen drie maanden.

Een onbehandelde postpartum depressie kan maanden of zelfs jaren aanhouden, met grote gevolgen voor de moeder en negatieve gevolgen voor haar baby. Een depressie heeft negatieve invloed op de hechting tussen moeder en kind. Een depressie is een gevaarlijke ziekte waar je met behulp van medicijnen en therapie goed van kan genezen.

Taboe
Met de geboorte van je baby wordt jouw kinderwens werkelijkheid. Vooraf heb jij veel mooie fantasieën gehad over hoe je kindje zal worden, lief, gelukkig, vrolijk, sociaal, speels.

Iedereen verwacht dat je nu Blij bent
Postpartum DepressieEn als jij dan niet zo blij bent, dat je weinig gevoelens naar je baby ervaart, dan is dat moeilijk om over te praten. Iedereen verwacht van jouw dat je blij en gelukkig bent. Mensen keuren het af als jij laat blijken dat je het moeilijk vindt om van je kindje te houden, dat het niet lukt om blij te zijn. Er rust een taboe op negatieve gevoelens. Dit heeft tot gevolg dat zowel artsen als depressieve moeders niet makkelijk over eventueel aanwezige negatieve gevoelens praten. Een depressieve moeder voelt zich veelal schuldig over haar toestand en is bang voor kritiek en afwijzing.

Het is alsof ik niets meer kan voelen voor het kind’, of ‘ Het is alsof ik als een toeschouwer naar mijzelf en anderen kijk.’

Verschijnselen van de postpartum depressie zijn:
• sombere stemming
• gebrek aan interesse en initiatief
• weinig plezier beleven aan de baby
• geen ‘moedergevoel’ hebben of juist overbezorgd zijn voor de baby
• extreme vermoeidheid en lusteloosheid
• huilbuien
• prikkelbaarheid en agressieve uitvallen (bijvoorbeeld schelden en verwijten maken)
• vergeetachtig zijn, concentratieproblemen en verwardheid
• slapeloosheid of juist een extreem grote slaapbehoefte
• gebrek aan eetlust of juist overdreven eetlust
• weinig zelfvertrouwen en het gevoel niets waard te zijn
• het gevoel van binnen dood of leeg te zijn
• gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst en sterke neiging tot piekeren
• meer algemene klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
(Deze verschijnselen doen zich nooit allemaal tegelijk voor)

Oorzaken
Vaak heeft de postpartum depressie te maken met onverwerkte ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld door een moeizame relatie met de eigen moeder. Of dat de eigen moeder afwezig was of depressief  waardoor zij als kind affectief verwaarloosd of getraumatiseerde is. Van de eigen ouders heeft de vrouw dan geen goed voorbeeld meegekregen. Zij heeft niet ervaren hoe je met veel aandacht en liefdevolle verzorging een baby moet laten opgroeien. Daarnaast  speelt erfelijkheid een rol, vrouwen bij wie depressie in de familie voorkomt, hebben een grotere kans een postpartum depressie te krijgen.

Negatieve gedachten en nare gevoelens horen bij de ziekte
De somberheid, futloosheid en het gebrek aan blijdschap over de baby staan in schril contrast met de verwachte roze wolk. Daarom heeft de moeder met een postpartum depressie vaak last van sterke gevoelens van schaamte en schuld. Omdat jonge moeders sowieso niet gemakkelijk over negatieve gevoelens bij het ‘moederen’ praten, denken vrouwen met een postpartum depressie vaak dat zij de enigen zijn die zich zo voelen. Dit is beslist niet waar! Jonge moeders met een postpartum depressie ontkennen bovendien soms hun gevoelens. Hun isolement wordt daardoor alleen maar groter. Sommige vrouwen denken zelfs dat hun gevoelens het bewijs zijn dat ze ‘onbewust’ het kind niet willen. Ze beseffen niet dat de negatieve gedachten bij de ziekte horen en verdwijnen wanneer de depressie voorbij is.

Therapie helpt snel
De duur van een postpartum depressie is bij elke vrouw verschillend. Een onbehandelde depressie is gevaarlijk en kan soms jaren aanhouden. Zover hoef je het niet te laten komen, want een postpartum depressie is goed te behandelen met gesprekstherapie en medicijnen.

Niet afwachten
Als je al een tijd leeg en somber voelt ga niet experimenteren met vitamines of andere middeltjes.
Wat ik je van harte kan aanraden als je al een tijd lang weinig plezier beleefd aan je baby neem contact op met je huisarts of beter nog met een specialist voor deze ziekte: vraag advies aan een psychiater Hij kan je heel goed helpen zodat jij je weer helemaal goed gaat voelen.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: