Mama houdt van mij

iStock_000004609436XSmallJe baby leert beetje voor beetje; mama houdt van mij. Hij leert dat zijn moeder warm aanvoelt, hij ontdekt: moeder lacht als ik drink, zij houdt me zacht vast als ik huil, ze streelt mijn huidje wanneer ik pijn heb. Al deze ervaringen hechten zich voor altijd aan je kindje en worden beleefd als: moeder houdt van mij, ik word bemind. Zij houdt van mij om wat ik ben, het enige wat je baby hoeft te doen, is er te zijn, haar kind te zijn.
.

Liefde voor het leven
Als moeder heb je een unieke mogelijkheid een kind het basis-gevoel bij te brengen dat het goed is te leven. Dat het goed is een meisje of jongetje te zijn, dat het fijn is geboren te zijn. Daarmee doet moeder het kind de liefde voor het leven indrinken. Dit is zo veel meer en groter dan alleen maar te bestaan. Deze levenswijze van liefde voor het leven heeft een enorme invloed op de totale persoonlijkheid van het kind. Het zorgt ervoor dat de baby later de wereld ervaart als een fijne plek om te zijn.

Hoe kan de baby dit basis vertrouwen krijgen?
Dit basisgevoel, dat het goed is te leven, komt niet vanzelf. Het vraagt om specifieke onmisbare handelingen. De moeder of opvoeder moet in staat zijn (of dit op korte termijn willen leren) om de nabijheids-behoefte van haar baby te herkennen en hierop in te gaan. In het eerste levensjaar is de nabijheidbehoefte vooral lichamelijk van aard. Door veel te knuffelen te strelen en koesteren wordt de nabijheids behoefte vervuld.  Hierop ‘antwoordt’ de baby vaak met lachen en brabbelen, je ziet dat het kindje er plezier aan beleeft. Daarnaast geeft een baby door huilen aan dat er hulp nodig is. Als moeder steevast op het huilen reageert (binnen 5 minuten) groeit in baby’s brein woordloos het besef dat moeder er altijd is als zij nodig is. Dit veilige en zekere ‘weten’ is op zichzelf al zo geruststellend dat het huilen in frequentie afneemt. ‘Baby’s kun je niet verwennen’ is het motto.

Mama en de peuter
peuter pakt mooie spulletjes
Dan gaat je kleintje kruipen en lopen en de wereld ontdekken. In deze periode zijn activiteit en experimenteren een noodzakelijke biologische behoefte. Je kindje moet zijn enorme energie kwijt. Mama kan beter haar mooie spulletjes een poosje buiten bereik van de kleine onderzoeker zetten. We komen tegemoet aan zijn emotionele en zijn lichamelijke behoeftes om alles vast te pakken en te ontdekken. Hiermee kan narigheid en botsingen binnen het gezin makkelijk voorkomen worden. Wat jij eigenlijk tegen je kindje zegt:  “het is oké dat jij gevoelens ervaart, het is goed dat jij wil ontdekken, ik ben blij met jou, ik houd van jou wat er ook gebeurt”. Deze levenswijze is zo veel meer dan gewoon opvoeden. Hiermee geef jij het mooiste, het hoogste aan je kindje wat jij hebt, namelijk het gevoel dat het fijn is te leven.

.

One Comment to “Mama houdt van mij”

 1. Dit is echt heel belangrijk inderdaad.
  Mijn moeder heeft me dit niet gegeven. Dit kwam deels door een egocentrisch denken en deels door emotionele instabiliteit…
  En hoewel zij altijd genoeg mogelijkheden heeft aangeboden gekregen om hier mee om te leren gaan, heeft ze hiervoor bedankt en deed ze het liever op haar manier nog eens bij een tweede kind, mijn jongere broer opnieuw over. Het niet geven van affectie en liefde, maar echter prinsessengedrag vertonen en kijken wat zij op dat moment nodig had of nood aan had.

  Het heeft mij als jong kind, tiener, twintiger een onzeker mens gemaakt die affectie bij verkeerde mensen zocht.
  Ikzelf heb uiteindelijk wel ingezien dat er hulp is en dit dan ook handreikend aangenomen.

  Nu ben ik zelf moeder en ik vertroetel, verzorg en ‘verwen’ mijn baby’tje met alle liefde die ik kan geven. Hij is een totaal ander kind dan ik was vroeger. Je ziet werkelijk dat liefde hem ‘opbouwt’ en sterkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: