Slaap of eetproblemen

Om een gelukkig kind (leeftijd tot 12 maanden) te krijgen die ook nog eens goed doorslaapt is het nodig te luisteren naar de emotionele behoefte. Een van de meest cruciale emotionele behoeften van een kind is het ontdekken. Elk kind wil dingen vastpakken, rennen, klimmen en jou nadoen. Zeluf doe, zeluf doe hoor je haar vaak zeggen. En als ze het dan niet zelf mag doen kan haar energie niet kwijt en raakt je kindje heel teleurgesteld. Erg vermoeiend soms, maar ook super mooi om te zien dat je kindje zo gedreven is om te leren en experimenteren.

Laatjes en Kastjes opentrekken
Wanneer je kindje begint te kruipen of haar eerste stapjes gaat zetten ben je verrukt en trots.  Onze kleine kruipt overal op of in en maakt laatjes en kastjes open.  Al snel merk je dat je wel honderd keer per dag  NEE, NEE, NEE,  zegt.

Zij gaat maar door
Ons kindje stopt wellicht even of schrikt, maar zij zet haar ontdekkingstocht verder. Ze kan ook niet anders, het is genetisch vastgelegd. Zo heeft onze natuur het bedoeld. Ze wordt gedwongen door de biologische dwang. In deze periode zijn activiteit en experimenteren een noodzakelijke behoefte. Je kindje moet haar enorme energie kwijt. Je kan beter de mooie spulletjes even wegzetten zodat je liefje de ruimte heeft om te experimenteren en te bewegen.

Driftbuien, Slaap of eetproblemen
Als we ons klein tijgertje te veel inperken, te weinig laten bewegen, kan hij zijn energie niet kwijt. Deze lichamelijke energie komt er even later op een andere manier uit. Het gevolg zijn eet en slaapstoornissen of driftbuien en botsingen tussen het kind en het gezin. Om hieruit dan een uitweg te vinden kost veel tijd en verdriet. Waar we het best op in kunnen zetten is om de kamer slim in te richten dat hij de ruimte heeft om te bewegen en te ontdekken. Zet je mooie spulletjes een poosje ergens anders. We komen tegemoet aan zijn emotionele en zijn lichamelijke behoeftes. Hiermee kan narigheid makkelijk voorkomen worden.

(Bron: de magische wereld van het kind. Selma Fraiberg)
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: